Professzionális adatvisszanyerő szoftver az Ubuntu Linux és Windows rendszereken

Ez a leírás bemutatja, hogyan vagyunk képesek helyreállítani merevlemezeink elveszett partícióit valamint boot képességét. Továbbá képek, archívumok és egyéb fájlok merevlemezről, CD-ROM-ról, digitális kameráról, memóriakártyákról való visszaállítását is egyszerűen elvégezhetjük az itt bemutatott szoftverek segítségével.

Linux rendszereken

1.) Letöltés és telepítés

Synaptic csomagkezelő segítségével telepítsük fel a testdisk megnevezésű programcsomagot.

2.) Használat

Első lépésként csatlakoztassuk a számítógéphez azt az adathordozónkat, amelyről az adatot vissza szeretnénk nyerni, és nyissunk meg egy Terminál ablakot - Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál.

Abban az esetben, ha merevlemezeink komplett partícióival kapcsolatos az adatvesztésünk, úgy első lépésként listázzuk ki a partícióinkat, hogy később könnyebben eldönthessük, melyiken is szeretnénk a helyreállítást elvégezni:

sudo testdisk /list


Fontos: A meghajtó kapacitásának megfelelően kell lennie felismerve a sikeres helyreállítás érdekében!

Amennyiben a meghajtó helytelen mérettel jelenik meg kilistázva, úgy ellenőrizzük az úgynevezett "jumper-beállításokat", BIOS-ban történő megfelelő eszközfelismerést, valamint telepítsük az operációs rendszerünk esetlegesen rendelkezésre álló frissítéseit.

Ezek után indítsuk el magát a programot:

sudo testdisk

A program menüpontjai között a kurzormozgató billentyűkkel valamint az ENTER gomb használatával tudunk választani.

Legyünk mindig nagyon körültekintőek/megfontoltak a program használata során a további adatvesztések elkerülése érdekében!

Abban az esetben pedig, amikor meghajtóink működő partíciójáról szeretnénk például véletlenül letörölt állományokat visszaállítani, úgy Terminál-ban az alábbi sor kiadása szükséges:

sudo photorec

A program menüpontjai között szintén a kurzormozgató billentyűkkel valamint az ENTER gomb használatával tudunk választani.

Windows rendszereken

A TesDdisk és PhotoRec a Windows rendszereken is elérhető a hivatalos weboldalról:

- TestDisk és PhotoRec

3.) Kapcsolódó weboldalak

- A TestDisk hivatalos weboldala

- A PhotoRec hivatalos weboldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.